Margarita z domácího baru

Margarita je pro mě a mé přátele přímo kultovní záležitost. Odstartovala ji Anička před více než dvěma lety, kdy se zamilovala do toho, jak vypadají sklenice, ve kterých se Margarita tradičně podává. Dotáhla to k dokonalosti na Silvestra v roce 2015, kdy nás tahala po Olomouci tak dlouho, než jsme našli bar, kde nám ji namíchali. Svůj výběr drinku barmanovi zdůvodnila asi takto: „No, víte, já jsem ji nikdy nepila, ale v IKEA na to maj ty super sklenice, tak musím zjistit, jestli mi to bude chutnat, abych věděla, jestli si je mám koupit.“

Sklenice si nakonec nekoupila, ale dostala je a následující dva roky jsme z nich pili jen Aperol Spritz. Ale včera jsme to konečně zlomili a pustili se do přípravy vlastních drinků. Tradičně se tento drink připravuje z limetkové šťávy, tequily a cointreau. Jeho historie sahá do třicátých let minulého století. Jak už složení sestávající z tequily napovídá, zrodil se v Mexiku. Vychází z jiného drinku – Daisy, ale protože jeho hlavní složka, kterou je Brandy, byla v Mexiku těžko sehnatelná, začali ji mexičtí barmani nahrazovat tequilou. K názvu přišel snadno – slovo daisy (sedmikráska) se španělsky řekne margarita.

Protože Anička kromě sklenic disponuje i báječným shakerem s ryskami na odměření jednotlivých složek, míchali jsme drinky podle něj. Ve větším množství drinků to není úplně praktické, proto doporučujeme inspiraci v amerických seriálech, kde se všechno naleje do mixéru, promixuje a Margarita se rozlívá do sklenic přímo z něj.

Ingredience

  • 1 díl tequily
  • ¾ dílu cointreau
  • ½ dílu limetkové šťávy
  • sůl a limetkové klínky na ozdobení skleničky

To, co dělá margaritu margaritou je především specifická chuť. Silná po tequile, nasládlá po cointreau a kyselá po limetkách, to vše doplněno a podtrženo solí. Cointreau se dá nahradit o něco málo levnějším Triple Secem. V obou případech se jedná o silný likér s nasládlou pomerančovou příchutí.

Pro začátek je nutné připravit si sklenice – namočte okraj sklenice do limetkové šťávy nebo přetřete okraj klínkem limetky a obalte okraj sklenice v soli. Poté už zbývá jen míchat, mixovat, pít a moc nepřemýšlet o té kocovině, co vás ráno čeká. Pro zmírnění doporučujeme k drinkům podávat maso z grilu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *