Domácí donuty s polevou

Únor je měsíc masopustu, který se neobejde bez koblih, koblížků a dalších jiných variant této smažené dobroty. U nás jsou navíc stále populárnější také americké koblihy, tedy donuty, které se neplní sladkou náplní, ale zdobí se polevou. Takže jestli chcete udělat masopustní parádu, můžete vyzkoušet právě je.

Počet porcí: cca 25 donutů Doba přípravy: 20 minut + 1,5 hodiny kynutí + 30 minut smažení + 30 minut polevy

Ingredience

  • 500 g mouky
  • 1 kostka droždí
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 ml mléka
  • 100 ml smetany na šlehání (33%)
  • 65 g rozpuštěného másla
  • 65 g cukru
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce rumu
  • rostlinný olej na smažení

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme mléko a smetanu a zahřejeme tak, abychom udrželi v mléce namočený prst. Když bude mléko příliš horké. nevzejde kvásek. Do zahřáté směsi přidáme lžíci cukru, nadrobíme kostku droždí a necháme vzejít kvásek.

Mezitím si do velké mísy nasypeme hladkou mouku, ke které přidáme semínka z jednoho lusku vanilky, zbylý cukr, špetku soli a promícháme. Potom do mísy přidáme rozpuštěné a zchladlé máslo, žloutky, rum a nakonec i kvásek.

Postupně vypracujeme pružné těsto, které se trochu bude lepit. V případě potřeby poprášíme moukou, ale nepřidávejte jí příliš, potom těsto nevykyne a donuty budou tuhé. Vypracované těsto necháme na teplém místě kynout cca hodinu. Já přibližně v půlce kynutí těsto ještě jednou prohnětu a nechám znovu vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na několik dílů, aby se s ním dobře pracovalo a vyválíme na cca 1 cm silný plát. Z toho vykrajujeme donuty. Já používám velkou sklenici a na prostřední otvor malého panáka 🙂

Jednotlivé donuty opatrně odkládáme na rovnou plochu (ideální je teflonový pečící papír, ze kterého jdou potom dobře sundat) a necháme je v klidu znovu zdvojnásobit objem. Trvá to cca půl hodiny, záleží na tom, jaká je okolní teplota a vlhkost. Odkrojky těsta klidně znovu zpracujte a přidejte k dalšímu těstu. Z tohoto množství jich mívám 25-30. Středová vykrojená kolečka nechávám také vykynout a potom je také osmažím jako malé koblížky. Zatímco donuty kynou, je načase připravit si jednotlivé polevy. Jak na ně píšu o něco níž 🙂

Donuty v cca půlce druhého kynutí

Potom si připravíme hluboký hrnec nebo pánev, do které nalijeme olej a ten roztopíme. Úplně nedoporučuju roztápět na plný výkon, stačí cca na 3/4. Pokud je olej příliš horký, těsto se rychle spálí a nevyskočí. Potom postupně vkládáme donuty do horkého oleje a osmažíme po obou stranách. Ideální počet zároveň smažených kousků je 5 (moje zkušenost), při více kusech se s nimi už špatně manipuluje a může se stát, že nebudete stíhat otáčet. Z každé strany stačí příbližně 40 vteřin.

Donuty během smažení ještě jednou zdvojnásobí svůj objem.

Osmažené donuty odkládáme na plech vyložený papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk. Trochu zchladlé je potom namáčíme do připravených polev, obalujeme v cukru, případně pokud děláme koblihy bez díry uprostřed, plníme povidly, krémem či marmeládou.

Arašídová poleva na donuty

  • 2-3 lžíce smetany na šlehání
  • cca 60 g moučkového nebo vanilkového cukru
  • 4 lžíce arašídového másla (můj tip na arašídové máslo najdete tady v receptu na sušenky :))

V hrnci zahřejeme smetanu a vmícháme arašídové máslo. Potom přidáme cukr a mícháme, dokud se směs nespojí. Necháme zchladnout a potom namáčíme osmažené donuty.

Čokoládová poleva na donuty

  • 100 g 70% čokolády
  • plátek másla
  • trocha smetany na šlehání
  • případně cukr, který já ale nedávám, na mě je to všechno sladké i tak až dost 😀

Na vodní lázni zahřejeme smetanu s máslem. Potom nalámeme čokoládu a postupně ji rozpouštíme ve smetaně. Namočené donuty můžeme ještě obalit v mletých oříškách nebo praženém kokosu nebo v čemkoliv dalším, kreativitě se meze nekladou 🙂

2 Comments Add yours

  1. Lenka Masáková napsal:

    Naprosto bezkonkurenční recept :))

    1. tygrik napsal:

      Děkuji 🙂 je to s ním fakt velmi snadné, ale chtělo to pár nepovedených pokusů 😁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *