Tohle jídlo patří k absolutní snídaňové klasice, kterou všichni známe z amerických filmů a která se zabydlela i v mojí víkendové kuchyni. Lívance na milion způsobů dělávám ke snídaním od doby, co žiju se svým mužem, takže mohu s jistotou prohlásit, že lívance zvládnu udělat i v polospánku – nejsem zrovna raní ptáče. Česká klasika jsou lívance z kynutého těsta, ideálně s povidly a tvarohem. Já ale preferuji recept na lívance ze zámoří, kde není nutné čekat, až vykyne těsto a proto je mnohem lepší na pořádný nedělní brunch.
Počet porcí: 2 doba přípravy: 30 minut
Lívance dělám opravdu ráda. Je to moje nejoblíbenější snídaně, především ve chvíli, kdy musím nakrmit víc lidí. Už jsem smažila lívance i pro třicet strávníků s kocovinou a jako vyprošťovák fungují taky skvěle. (Opakovaně vyzkoušeno na sobě). Navíc se dají kombinovat s čímkoliv, co je po ruce a na jejich základ toho taky není potřeba moc. Hurá tedy do toho 🙂
Ingredience na americké lívance
- 120 g hladké mouky
- 240 – 250 ml mléka
- 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- lžička domácího vanilkového cukru
- pár zrnek soli
- máslo + olej na smažení
- libovolné suroviny na vrch (jogurt, marmeláda, čokoláda, arašídové máslo, banány, maliny, jahody, borůvky,…)
- První krok zní: není nutné se držet předepsaných surovin, množství jsem aproximovala, lívance dělám tak dlouho a tolikrát, že už se při vaření řídím okometrickým systémem.
- Nejprve do misky vyklepneme vejce, bílky zvlášť, žloutky zvlášť. Ke žloutkům nalijeme mléko a opatrně promícháme, aby se žloutky v mléce rozmíchaly. Potom do mléka s vejcem postupně zamícháváme mouku. Požadavkem je těsto podobné konzistence jako těsto na palačinky. Poté do těsta zamíchám i cukr a špetičku soli. Srabi v téhle fázi přidávají i lžičku jedlé sody, ale pokud odvedete dobrou práci s bílky, není to potřeba – i tak vzniknou dokonale fluffy nadýchané lívance.
- Vyšlehejte bílky, a to tak, že opravdu dobře. Bílky by měly být nadýchané a pevné, ale neměly by být vyšlehané do tuhých lesklých špiček jako v případě pusinek nebo Pavlovy.
- Opatrně, opravdu OPATRNĚ zabalte bílky něžně do připraveného těsta. Postupujte opravdu něžně, abyste si nevymlátili všechen vzduch a aby vaše lívance nebyly palačinky. Ideální nástroj je silikonová stěrka.
- Teď už nezbývá než začít smažit na oblíbené pánvi, troše oleje a kousku přepuštěného másla. TIP: nalijte olej do skleničky a pánev pouze lehce přetřete pomocí mašlovačky. Pro smažení lívanců to bohatě stačí, není nutné je topit v oleji. Pokud chcete lívance skládat na sebe, je dobré udržovat přibližně podobný tvar a velikost. Pomohou silikonové formičky nebo 1.000 usmažených lívanců praxe. Osmažení lívance odkládám na talíř vystlaný ubrouskem.
- Poslední krok: Plating neboli servírování. Pro větší skupiny lidí volím metodu “DIY”, neboli vysílám z kuchyně talíře plné lívanců a nechám na strávnících, aby si pomocí připravených marmelád, nakrájeného ovoce a dalších propriet vytvořili vlastní lívancové kombo. Pro komorní společnost mě baví skládat lívance do výše babylonské věže a mezi jednotlivé vrstvy ukrývat různé chutě. Pokud se pustíte to této varianty, je důležité si promyslet, jak bude výsledný mix chutí vypadat. Platí tu méně je více a chutě by se měly doplňovat. Lívance na ilustrační fotografii jsou slepované na střídačku bílým jogurtem a domácí rybízovou marmeládou (sladká a jemná chuť), na dvou místech se vyskytuje také arašídové máslo. To je zastoupeno i v čokoládovém přelivu (rozpuštěná 70% čokoláda s trochou mléka a lžící arašídového másla). Na vrchu potom pár mražených malin a včelí pyl.
P. S. Dostalo se mi dotazu, jak se takto podávané lívance konzumují. Obecně mám za to, že člověk ovládající nůž a vidličku by to měl zvládnout.