Tenhle dort jsem pekla pro svou kamarádku k narozeninám. A protože oslavenkyně trpí intolerancí na laktózu, musel být celý dort bez laktózy. Ve výsledku není recept příliš náročný, ale stál za tím dlouhý proces pokus omyl, než se mi povedlo vyrobit chutný a zároveň pevný krém. Ale o to snazší to teď bude pro vás!
Doba přípravy: 3 hodiny + chlazení a odležení. Dobré je začít den před tím, než se má dort konzumovat.
Ingredience na jeden korpus do formy Ø 20 cm
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 4 lžíce kokosového oleje
- 100 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 30 g holandského kakaa
- špetka soli
- lžička kypřícího prášku
Nejprve začneme pečením korpusu. Uvedené množství je na jeden korpus do dortové formy o průměru 20 cm. Na celý dort jsem použila dva korpusy, které jsem prokrojila napůl, takže jsem použila dvojnásobek ingrediencí na korpus.
Začneme tím, že vyšleháme bílky. V čisté míse šleháme bílky, nejprve zvolna a potom přidáváme výkon, až začnou tuhnout. Postupně přisypeme polovinu množství cukru a šleháme, dokud nezačnou bílky tvořit lesklé bílé špičky.
Potom začneme se šleháním žloutků. Postupně přisypeme zbytek cukru a vyšleháme světlou pěnu, do které postupně všleháme kokosový olej. Do žloutkové pěny postupně vmícháme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem se špetkou soli. Nejprve vmícháme třetinu suché směsi, potom přidáme třetinu bílků a takto opakujeme. Je nutné míchat směs opatrně a zlehka, abychom si nevyhnali všechen vzduch z bílků. Korpus pečeme na 160 °C cca 35 minut a troubu neotvíráme, protože by těsto mohlo klesnout a výsledný dort by byl nízký.
Zchladlý korpus potom opatrně rozkrojíme napůl.
Ingredience na krém
- plechovka kokosového mléka
- želatinový ztužovač šlehačky
- bezlaktózové mléko
- vanilkový pudink
- 100 g cukru
- 200 g strouhaného kokosu
Protože dort musel být celý bez laktózy, největší výzva pro mě byla příprava krému, protože jsem celkem purista a mám nejradši mascarpone a šlehačku a tentokrát jsem se musela bez obojího obejít.
Dort byl nakonec spojen a ozdoben krémem, který jsem vyrobila zejména z kokosového mléka. Plechovku s kokosovým mlékem dejte přes noc vychladit. Po otevření odlijte kokosovou vodu a do misky vyklopte zbylou kokosovou smetanu. Tu vyšlehejte spolu se ztužovačem šlehačky a opět dejte do lednice.
Mezitím z vanilkového pudinku a bezlaktózového mléka uvařte pudink, jen v tomto případě použijte místo klasického množství 500 ml mléka na jeden sáček použe 300 ml. Bezlaktózové mléko působí, že je pudink tekutější než za použití klasického kravského mléka – píšu o tom i v rceptu na bezlaktózové buchtičky s krémem.
Zchladlý pudink všleháme do kokosové šlehačky a směs podle chuti dosladíme. Nakonec postupně vmícháváme strouhaný kokos, dokud není krém tuhý podle našich představ.
Jednotlivé korpusy dortu potom potřeme krémem a vrstvíme na sebe. Zbytek krému rozetřeme po okrajích dortu a uhladíme stěrkou. A potom zdobíme podle chuti. Já použila borůvky, maliny, jahody a lístky máty a na bok dortu jsem použila plátky praženého kokosu.