Můj první počin na poli cheesecaků se odehrál před mnoha lety, kdy jsem jeden citrónovo-limetkový upekla taťkovi k narozeninám. Při pečení mi z něj do trouby vyteklo trochu vody a dostala jsem za to příšerně vynadáno, takže jsem své další pečící pokusy na chvíli uložila k ledu. Moje další snahy o dokonalý cheesecake skončily skoro vždycky nezdarem – jednou byl moc nízký, podruhé moc suchý, potom byl moc rozmočený, protože těsto bylo moc nízké… Až doteď.
Porce: 12 dílků Doba přípravy: 40 min. + 75 min. pečení
Před dvěma týdny jsem si od babičky mimo jiné přivezla taky nádherné ostružiny, které by se na takovém cheesecaku vyjímaly moc hezky. V lednici jsem měla jeden kelímek ricotty, který se v supermarketu zákeřně vydával za mascarpone a zbývalo pořídit jen sušenky a další sýr.
Jak jsem psala, moje dosavadní zkušenosti s cheesecakem byly spíš nevalné, ale teorii mám zmáknutou už celkem slušně. Proto jsem se pro tentokrát vykašlala na všechny recepty a rozhodla jsem se postupovat intuitivně. Recept je pro velkou dortovou formu, pokud máte formu s menším průměrem, tak můžete ubrat sušenky (nebo pokud nemáte srdce a nechutná vám vysoký křupavý okraj). A musím říct, že poprvé se mi povedl opravdu dokonalý cheesecake. Tak ať se vám podaří taky.
Ingredience
- necelá dvě balení máslových sušenek (doporučuju věnečky z Lidlu, necelá proto, že mi je chodil ujídal muž)
- dvě lžíce másla + trochu mléka
- 1 kelímek ricotty + 6 Paloučků (sýr, který se dá koupit v Lidlu)
- 3 vejce
- cukr podle chuti
- ovoce na ozdobení
- Nejdřív je potřeba připravit si sušenkový základ, který dělá cheesecake cheesecakem. Sušenky nalámejte do mixéru a namelte na hrubé drobky. Sušenkovou drobenku promíchejte s máslem a případně trochou mléka, aby se spojily v hmotu, tu nasypte do dortové formy a pomocí prstů nebo skleničky namačkejte rovnoměrně na dno a k okrajům formy.
- Připravte si dva kusy alobalu, položené křížem přes sebe. Doprostřed položte formu a přehněte alobal nahoru a přitiskněte k formě. Alobal zabrání tomu, aby se voda z vodní lázně dostala do formy.
- Pomocí šlehače vyšlehejte sýr s cukrem a případně citronovou šťávou. Potom postupně zašlehejte všechna vejce. Náplň nalijte do formy a dejte formu na plech.
- Plech i s formou dejte do předehřáté trouby, do plechu nalijte vodu, cca do 1/3 dortové formy a pečte na 170 °C něco málo přes hodinu, dokud nebudou okraje náplně tuhé a střed se bude ještě trochu „klepat“.
- Po vyjmutí z trouby cheesecake opatrně vyndejte z vodní lázně a nechte ho chladnout ve formě. Tu cca po hodině z dortu můžete sundat. Dort je nejlepší, když jej necháte poté ještě přes noc v ledničce a podáváte až druhý den.
Na zdobení dortu jsem použila také mátový cukr. Jeho příprava je jednoduchá – do hmoždíře nasypte dvě lžičky cukru a cca dvě hrsti čerstvých lístků máty a pomalu zpracovávejte až vznikne zelený cukr.