Mám tu jednu inspiraci na nenáročnou, ale přesto luxusně vypadající večeři, i když je to vlastně variace na téma “chleba s něčím”. Ale když si pro jednou koupíte kvalitní chléb, Rama se nahradí holandskou omáčkou a místo uheráku vezmete lososa, můžete si to fotit i na Instagramy 😉
Nejnáročnější na tom je ta holandská omáčka, ale s tou se to má tak, že ji jednou pokazíte a pak už se vám vždycky povede. Je potřeba být rychlý a zároveň trpělivý a dodržet základní postup. A říkat si, že Julia Child ji dělala v mixéru.
Holandská omáčka
- bílé víno
- vinný ocet
- 2 žloutky
- 1 šalotka
- snítka estragonu
- snítka petržele
- bobkový list
- pár kuliček pepře
- 120 g másla
- sůl
- citronová šťáva
A teď jak na to:
- Nakrájíme šalotku na drobno a dáme ji vařit v rendlíčku s přibližně 1 dcl vína a lžící octa. Přidáme také snítku estragonu, petržel, bobkový list nebo dva a několik kuliček pepře. Směs vaříme, dokud se nezredukuje alespoň na ½ nebo ještě lépe na 1/3. Potom zbylou tekutinu přelijeme přes sítko do mísy, kterou můžeme (a tak tedy učiníme) vložit do vodní lázně.
- Zatímco se víno redukuje, rozputstíme si máslo. Do vodní lázně umístíme misku s redukcí a přidáme dva žloutky. Celou směs pomalu šleháme metličkou, zatímco se postupně zahřívá a šleháme tak dlouho, až žloutky začnou houstnout. Trvá to, ale pak je to celkem rychlost, tak buďte bdělí a ve střehu! Jakmile žloutky začnou houstnout, je nutné misku vyndat z vodní lázně a přidat lžíci vývaru nebo vody. Pořád šleháme! A za stálého šlehání postupně tenkým pramínkem vlijeme máslo do žloutků. Je nutné pořád šlehat, jenom tak zůstane omáčka hezky nadýchaná a jemná. Nakonec dochutíme v případě potřeby solí a citrónovou šťávou (ale není to vždy nutné).
Dál budeme potřebovat:
- 2 krajíce chleba – já měla chléb 33 z Esky, určitě to funguje i s Šumavou z Kauflandu, ale doporučuji si pro jednou připlatit za kvalitní chleba. Nemusí být nutně z Esky, všude jsou pekařství nebo farma trhy, kde se dá koupit dobrý kváskový chléb a nestojí ani o tolik víc peněz. Vyplatí se to, fakt, věřte mi
- hořčice – doporučuji karamelovou, která je velmi jemná
- rukola
- kopr
- 100 g uzeného lososa
Během přípravy holandské omáčky ukrojíme dva krajíce chleba. Ten opečeme – já jsem chléb na chvíli šoupla na mřížku v troubě a na horkovzduch opekla, aby i střídka byla hezky křupavá.
Opečený chléb lehce potřeme hořčicí a navrstvíme rukolu. Na rukolu rozložíme plátky uzeného lososa a následně celý chléb přelijeme holandskou omáčkou.
Na ozdobu a dochucení použíjeme čerstvý kopr.