Nastala zima. Poznám to podle toho, že mi praská kůže na rukou, v šále chodím i do sprchy a v kuchyni máme námrazu na okně. Dobrý způsob, jak se zahřát, jsou vydatné zimní snídaně. Vedle kaší mezi ně patří i domácí granola. Výhodou je, že při jejím pečení zatopím i v kuchyni, kde je trouba jediným zdrojem tepla. Granola je jednoduchá a má tisíc variant, ale tahle kombinace je moje nejoblíbenější.
Počet porcí: 1 velká sklenice Doba přípravy: 20 min + 3 hodiny sušení
Granolu pekla vždycky v zimě i moje babička. Přidávala do ní spoustu kokosu, ořechy ze zahrady a křížaly z našich jablek. Pak ji nasypala do krabice, kterou položila na topení v kuchyni, kde se granola ještě sušila (a odkud jsme ji všichni chodili ujídat). Takže moje granola je touhle voňavou vzpomínkou z dětství přirozeně velmi inspirována.
Ingredience
- 500 g jemných vloček (v Lidlu za cca 15 korun, jsou bezkonkurenčně nejlepší)
- dvě hrsti sušeného kokosu
- hrst sekaných lískových oříšků
- hrst sekaných vlašských ořechů
- hrst sekaných mandlí
- 80 g nasekané kvalitní čokolády
- dvě lžičky skořice
- 100 g másla
- dvě lžíce medu
- kokosové mléko
- lžíce arašídového másla
- sušené brusinky
- Nejprve si nachystáme tekutou součást receptu – v hrnci na mírném plameni pomalu rozpouštíme máslo, kokosové mléko, arašídové máslo a med. Směs občas promícháme, aby se jednotlivé složky spojily. Je potřeba rozpouštět suroviny opravdu pomalu, aby se nepřipálily. Potom necháme trochu zchladnout.
- Smícháme všechny suché přísady – kromě sušeného ovoce. Směs důkladně promícháme a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Obvykle směs rozdělím na dvě poloviny, pokud máte menší plech, je možné rozdělit i na tři díly. Je nutné směs rovnoměrně rozprostřít v tenké vrstvě.
- Všechny části suché směsi rovným dílem přelijeme směsí másel a medu a pomocí stěrky na plechu promícháme. Směs “slepí” suché ingredience a vzniknou malé hrudky, díky kterým je granola krásně křupavá a dokonalá.
- Granola se peče, nebo spíše suší, ve vyhřáté troubě, ideálně kolem teploty 100 °C, cca hodinu a půl. Během sušení je potřeba granolu pravidelně promíchávat, aby se propekla rovnoměrně a aby se náhodou nepřipálila. Ořechy i kokos by potom mohly zhořknout.
- Po vytažení z trouby je nutné, aby granola pomalu zchladla, i zde doporučuji chodit granolu stále promíchávat. Tento krok nepřeskakujte, kdybyste granolu přesypali do skladovací sklenice ještě teplou, mohla by se sklenice zapařit a granola by mohla zvlhnout, což by byla naprostá snídaňová pohroma. Před nasypáním do sklenice přisypte do směsi sušené ovoce a naposled dobře promíchejte. Nadále granolu chraňte vlastním tělem, jinak nepřežije déle než týden.