Miluju levanduli. Moje babička má na skalce nádherný veliký trs levandule, který pokaždé přeroste na chodník a ten se rozvoní pokaždé, když někdo projde kolem. Loni v létě jsem ji obdivovala, načež babička pronesla něco ve smyslu, že je to „hajzl plevel a že to musí otrhat a hodit na kompost“ dřív, než se rozroste po celé skalce. To jsem samozřejmě nemohla dopustit a přeochotně jsem se jí ujala. A začala jsem ji postupně propašovávat do jídla.
Počet porcí: 2 plechy sušenek, doba přípravy: 20 min. + 60 min. chlazení + 20 min. pečení
Minulý víkend jsem zase přijela do Olomouce s kyticí letošní levandule, a protože mi konečně vyndali stehy z ruky (aneb dělat smoothie může být životu nebezpečné, ale o tom jindy), bylo těžké dostat mě z kuchyně. A tak spatřily světlo světa křehké máslové sušenky, které chutnají jako léto.
Přesto, že panuje celorepubliková máslová krize, připravte si poctivou kostku másla, pokud chcete docílit opravdu křehkých lahodných sušenek. Máslovou chuť, která dodává sušenkám jemnost prostě žádný ztužený tuk nenahradí.
Ingredience:
- 200 g másla
- 260 – 280 g hladké mouky
- 70 g cukru (s cukrem mě berte trochu s rezervou a doslaďte si podle chuti, já obvykle sladím jen tak decentně)
- 1 vejce
- šťáva z citronu
- citronová kůra (pokud nemáte bio citron, naložte ho nejdřív do roztoku vody, octa a jedlé sody, který zbaví citron chemických postřiků)
- ½ lžičky soli
- polévková lžíce levandulových květů (nebo taky 14 snítek levandule)
- Nakrájejte máslo na kostičky a nechte změknout. Mezitím si do mísy prosejte mouku se solí a přimíchejte levandulové kvítky. Sušené lehce rozdrobte, čerstvé po otrhání z rostlinky trochu posekejte nožem, aby se uvolnily vonné silice.
- Máslo vyšlehejte s cukrem na nadýchaný krém. Potom zašlehejte citrónovou šťávu, kůru a vejce. Do krému postupně přimíchávejte voňavou mouku, až se začne tvořit drobenka a začne vznikat sušenkové těsto. Je potřeba mouku přidávat postupně, aby se dobře spojila s máslem a taky proto, aby mouky nebylo v těstu zbytečně moc a aby sušenky nebyly dusivé a vysušené.
- Výsledné těsto vytvarujte do tvaru válečku, který je možné ještě obalit v cukru (s částí nadrobených kvítků), ale to je úprava čistě dobrovolná (ale moc dobrá!). Potom těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici (takhle v létě klidně i v mrazáku)
- Ztuhlé těsto nakrájejte na kolečka, cca 0,5 cm silná a skládejte na plech a šup s nima do trouby. Pečou se cca 15 minut, dokud nezezlátnou. Mně to v plynové troubě trvalo cca 20 minut na 150°C. Po vytažení z trouby nechte sušenky ještě chvíli odpočinout na plechu, aby ztvrdly. A potom už nezbývá než se zakousnout do léta.
Recept zvládne i další bylinkové úpravy – při svém pečení jsem půlku těsta ovoněla levandulí a druhou půlku rozmarýnem. Dovedu si představit i citrónově citrónové s přidáním citrónového tymiánu, případně variantu s růží. A nebo to nechám na vaší představivosti!