Těstoviny miluju na spoustu způsobů. Aglio olio e peperoncino je z nich rozhodně nejrychlejší, nejjednoduší a navíc je recept obsažen už v názvu. A ingredience na toto jídlo máte s nejvyšší pravděpodobností všechny doma.
Počet porcí: 2 Doba přípravy: 15 minut
Minule jsem psala o tom, jak si připravit domácí plněné těstoviny. Uznávám, že ne vždycky je čas připravovat si domácí pastu a ani to nedělám. Propadla jsem čerstvým těstovinám, které se dají koupit i ve většině supermarketů. Zkušenosti mám s těmi z Alberta nebo z Lidlu (o těch zase příště). Protože se u nás prakticky nedají koupit opravdu dobré kvalitní a zároveň cenově dostupné sušené těstoviny, preferuji ty čerstvé a sušené nakupuji jen minimálně. Zkuste to taky a slibuju, že se k rozvařeným Adrianám už nikdy nevrátíte!
Název aglio olio e peperoncino v překladu znamená česnek, olej, feferonky. Obvykle k tomu patří ještě hrst petržele a sýr. Seznam ingrediencí proto není nikterak náročný a obsáhlý.
Ingredience
- balení čerstvých těstovin typu tagliatelle
- 6 stroužků česneku
- 2-3 feferonky (záleží na tom, jak moc ostré jídlo preferujete, já mám hubu plechovou)
- hrst čerstvé petrželky (postačí i mražená)
- olivový olej
- sýr typu parmezán
Postup je rychlý a jednoduchý. Pokud vaříte těstoviny sušené, dejte je vařit jako první. Pokud čerstvé, tak není třeba pospíchat, těm stačí pobyt ve vodě maximálně na 4 minuty.
Do pánve nalijte olej, až se zahřeje, vhoďte do něj česnek nakrájený na plátky a papričku. S opékáním česneku opatrně, když se připálí, tak zhořkne. Uvařené těstoviny přendejte z vody do pánve. Já je ani necedím, přendávám je pomocí kleští rovnou z hrnce, trocha vody na pánvi nevadí. Těstoviny dobře promíchejte, aby se obalily olejem, česnekem a papričkami. Poté nasypte petržel a znovu promíchejte.
Servírujte zasypané sýrem a sklenkou bílého vína. P.S. jsou dobré i druhý den, jako oběd do práce.