Nevím, jestli je pro mě vánočnější cukroví, než vanilkové rohlíčky. Miluju jejich vůni, která mi evokuje Vánoce ještě víc než Pronto (nojo, jsem divná). V jednoduchosti je krása. A i když z tácu o Vánocích vyzobávám nejdřív jiné kousky (které neumím a které umí “správně” jen mamka nebo babička), tak vanilkové rohlíčky patří ke každým Vánocům tolik, že jsem se do nich pustila i letos, když tu přeskakuju krabice na stěhování a měla bych místo pečení radši balit.
Doba přípravy: 30 minut těsto, 2 dny na rozležení těsta, 2 hodiny tvarování a pečení
Na úvod mi dovolte pár slov k surovinám. Netýká se to jen receptu na vanilkové rohlíčky, ale obecně pečení nejen cukroví. U nás se nikdy nepeklo z náhražek. Vždy jsme používali máslo, kvalitní čokoládu, ořechy a tak dále. Naprosto nerozumím tomu, kde se vzal dnešní standard, kdy každý musí napéct třicet druhů cukroví a všechno z umělé hmoty typu Hera a podobných sajrajtů s výmluvou, že máslo je drahý.
Proč, probůh, když nemám na rozhazování, péct milion druhů? To je tak nepřijatelné koupit si kvalitní suroviny (btw. máslo jsem dneska kupovala za 25 korun v Albertu, před dvěma týdny měl za tuto cenu Kaufland, to mi nepřijde tak přehnaná cena) a nepéct třicet druhů, ale udělat jen několik nejoblíbenějších, které budou chutnat tak, jak mají? To jsme na tom fakt tak špatně, že musíme mít všeho hodně, je jedno, že je to hnusný a náhražkový, ale hlavně, že nám zbyde do Velikonoc? Jak to máte vy?
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g lískových oříšků
- 40 g cukru
- špetka soli
- 2 žloutky
- vanilkový cukr na obalení
Ale teď už k pečení. Nejprve si zaděláme těsto. U nás se vždycky udělají všechna těsta, dají se odpočívat na pár dní do lednice a pečeme z nich až postupně v dalším týdnu. To samé doporučuju i já vám. Ale pokud se pouštíte do díla 22. a tlačí vás čas, tak těsto nechte odpočinout v lednici před pečením aspoň 2 hodiny.
Nejprve si najemno namelte ořechy. U nás se dávají lískové oříšky. Někdo používá mandle – ty jsou na mě moc nevýrazné, někdo zase vlašské ořechy, které jsou podle mě na vanilkové rohlíčky moc výrazné. Já jsem na tuhle lískooříškovou chuť zvyklá a považuju ji za dokonalou.
Potom si odvažte zbývající sypké suroviny, promíchejte je spolu a s oříšky. Vytvořte ve směsi důlek, do toho dejte 2 žloutky a nakonec máslo nakrájené na kostičky. Nejlépe se vám bude těsto tvořit na velkém válu nebo v misce. Neberte si příklad ze mě – nemám vál a použité prkénko je na zadělávání těsta moc malé, ale co bych pro pěknou fotku neudělala, žejo.
Nejprve vytvořte drobenku a potom začněte těsto hnětat tak, abyste dovnitř zapracovávali mouku z okrajů. Pokud vlastníte robot, půjde vám to o dost rychleji. Pokud nevlastníte, jako já, chce to jen trochu trpělivosti. Nakonec se vám začne tvořit kompaktní koule. Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud jím nevysbíráte všechnu mouku. Výsledkem by měl být čistý vál, čisté ruce a krásná koule těsta.
Pokud se povedlo, tak šup s těstem do sáčku nebo folie, případně do uzavřené krabičky a hurá do ledničky. Tam se dokonale propojí vůně, mouka s máslem a s takto odleželým těstem se už brzy pustíme do výroby rohlíčků.
Po dvou dnech jsem se pustila do pečení. Těsto si vyndejte z lednice o něco málo dřív, aby povolilo a dalo se s ním pracovat. Pozor, pokud máte v kuchyni teplo, ukliďte část těsta zpátky do lednice. Nesmí vám povolit moc, jinak z něj nic nevyrobíte. Já mám v kuchyni takovou zimu, že mi vydrží ztuhlé celou dobu.
A teď už k tvarování. Je samozřejmě spousta způsobů. Nejjednodušší to mají ti, co si koupí silikonovou formu, do které těsto jen natlačí a mají rohlíčky jako vejce vejci. U náš se vždycky modelují vanilkové rohlíčky ručně. Tady je možné si buď vykoulet hada cca na 3-4 cm tlustého, z toho si nakrájet špalíčky a ty následně ještě víc vyválet na tenko a zahnout do požadovaného tvaru.
Já to dělám tak, že si vykoulím tenkého hada a toho potom odkrajuji na proužky, které nakonec ohýbám. Obojí se obejde bez podsypávání moukou, stačí, když budete postupovat rychle. Těsto vždy rozvalujte prsty od středu. Krajové části těsta formujte až úplně nakonec, pokud je to vůbec nutné. Válením od kraje se vám těsto bude trhat a nedocílíte rovnoměrně tlustého proužku těsta.
Vytvarované rohlíčky doporučuji před pečením opět umístit na chvíli do chladu, aby ztuhly, pokud během tvarování příliš povolí. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C cca 10-15 minut. Pokud vaše trouba stejně jako tahle plynová nepeče rovnoměrně, umístěte plech do trouby nejdřív tak, aby kraje rohlíčků směřovaly k místu, kde je vyšší teplota a během pečení cca v půlce času plech otočte.
Hotové vanilkové rohlíčky necháme lehce zchladnout a potom obalujeme v prosátém vanilkovém cukru. Já používám domácí – do dobře těsnící sklenice nasypu moučkový cukr a k tomu celoročně přihazuji prázdné vanilkové lusky. I bez semínek krásně voní a provoní cukr ve sklenici líp než chemický vanilinový cukr. Po doplnění cukru do sklenice jen protřepu, zašroubuji a do týdne je zase provoněno.
Dejte vědět, jak se vám povedly a přeji krásné Vánoce.